“Det har sorgen lært mig om livet” – Kristeligt Dagblad, december 2018

Alle planer og drømme faldt. Vi mistede kontrollen. Vi kæmpede imod, men forgæves – døden vandt. Den er stærkere end os, og den kommer pludseligt og uventet.

Siden har det handlet om at genfinde fodfæste, overleve og genopbygge.

Sorgen har lært mig, at man i nogen grad kan og skal ’hele’ sig selv – men mest er vi skabt til at hele hinanden, for alene er vi sårbare.

Der er flere lyse øjeblikke nu. Jeg tør håbe og drømme igen. Men sorgen har rørt ved min inderste kerne. Meget er forandret. Det som før var sløret, står nu knivskarpt. Verden står i et klarere skær. Det meste skal give mening, og jeg mister tålmodigheden i selskab med brok, varm luft og tomgangs-tale om ligegyldigheder. Jeg er bange for at spilde tiden, for livet er kortere, end jeg troede.

Sorgen vil altid være der, men den finder sin plads. I skyggen af gryende glæde, håb og fornyet livslyst vil den, tror jeg, fortone sig en smule – levne plads til, at man kan være i et ’nyt’ og anderledes liv og fylde det liv ud på en ny og anderledes måde.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/bagsiden/efter-sorgen-staar-verden-klarere

 

 

Tema: Hovedhalskræft – Medicinske Tidsskrifter

På Rigshospitalet er 250 patienter som et led i eksperimentel behandling siden 2013 blevet opereret for hovedhalskræft ved hjælp af robot-kirurgi. Behandlingen er endnu ikke standardbehandling og benyttes kun ved mindre tumorer uden spredning. Men bivirkningerne er få – og de foreløbige resultater er lovende. Læs hele temaet om hovedhalskræft på Propatienter.dk

Tema: Nyrekræft – Medicinske Tidsskrifter

Nyrekræft med spredning har hidtil været betragtet som en uhelbredelig sygdom dog med undtagelse af enkelte patienter, som er blevet helbredt. Men der er sket markante fremskridt i behandlingen af nyrekræft de seneste år. Med godkendelsen af immunterapien Opdivo i 2016 – og en lovende kombinationsbehandling lige rundt om næste hjørne, ser det ud til, at vi nu står ved en milepæl.

Læs hele temaet på Propatienter.dk

 

TÆNK Penge: Kvinder er bedre til at investere end mænd

Vidste du, at alle undersøgelser viser, at kvinder er bedre investorer end mænd?
Og flere og flere kvinder har faktisk øje for, at aktier kan give dem en solid opsparing.
“Mænd har en tendens til revolverinvestering. Kvinder er tålmodige og har is i maven. De tænker langsigtet, vælger flere stabile aktier – og spreder sig over flere aktier end mænd,” forklarer Linnéa Schmidt – administrator af det svenske Facebook-investerings-netværk for kvinder, Economista, og den danske pendant Moneypenny.

Propatienter: Behandlinger for sclerose i en helt ny klasse

To nye produkter til behandling af multipel sclerose (MS), som begge tilhører en helt ny generation af immunterapi, er på trapperne og forventes godkendt til brug i behandlingen af danske patienter inden for få måneder. Begge produkter er bemærkelsesværdige og lovende på hver deres måde – men ingen af dem er mirakelmidler.

Læs artiklen på Propatienter.

 

Onkologisk Tidsskrift: Meget syge patienter får dræn og kan blive hjemme

Et stigende antal meget syge østjyske patienter, der lider af tilbagevendende væske mellem lungehinderne (pleuravæske) eller væske i bughulen (malign ascites) får ved et mindre operativt indgreb anlagt et permanent dræn. Patienten kan på den måde blive dræneret for væsken derhjemme og undgår turene til hospitalet.

Læs hele artiklen i Onkologisk Tidsskrift

Medicinske Tidsskrifter: Svært overvægtige får ikke tilstrækkelig behandling

Et nyt amerikansk studie konkluderer, at der fortsat er adskillige barrierer for, at svært overvægtige modtager effektiv behandling – også selv om svær overvægt i stigende grad bliver anerkendt som en sygdom. Det samme gælder i Danmark, hvor det fortsat er en udbredt opfattelse, at overvægt altid skyldes for meget mad og for lidt motion.

Læs hele artiklen på Medicinske Tidsskrifter.dk

Obamacare set fra maskinrummet – Magasinet Forkant, nr. 3 – 2017

De amerikanske sygeplejersker jublede, da ‘Obamacare’ blev vedtaget i 2010. For dem varslede loven den største revolution i faget i 50 år. Men hvordan ser det ud i dag syv år efter?

Læs,i magasinet FORKANT, interviewet med Mary Wakefield, uddannet sygeplejerske og medansvarlig for reformen i Obamas tidligere administration.