Category Archives: Uncategorized

I Odense fryser de kræften væk – Medicinske Tidsskrifter

I Odense fryser de et stigende antal nyrekræft-knuder væk. Behandlingen tager en times tid, patienten er kun ganske lidt bedøvet under operationen og kan selv gå hjem efterfølgende. Metoden er i rivende udvikling – men har og skal også have sine begrænsninger, fastslår professor Lars Lund, OUH. Læs artiklen på Propatienter.dk

Tema: Hovedhalskræft – Medicinske Tidsskrifter

På Rigshospitalet er 250 patienter som et led i eksperimentel behandling siden 2013 blevet opereret for hovedhalskræft ved hjælp af robot-kirurgi. Behandlingen er endnu ikke standardbehandling og benyttes kun ved mindre tumorer uden spredning. Men bivirkningerne er få – og de foreløbige resultater er lovende. Læs hele temaet om hovedhalskræft på Propatienter.dk

Tema: Nyrekræft – Medicinske Tidsskrifter

Nyrekræft med spredning har hidtil været betragtet som en uhelbredelig sygdom dog med undtagelse af enkelte patienter, som er blevet helbredt. Men der er sket markante fremskridt i behandlingen af nyrekræft de seneste år. Med godkendelsen af immunterapien Opdivo i 2016 – og en lovende kombinationsbehandling lige rundt om næste hjørne, ser det ud til, at vi nu står ved en milepæl.

Læs hele temaet på Propatienter.dk

 

Den virtuelle virkelighed rykker ind i sundhedsvæsenet

FORKANT, fagbladet for ledende sygeplejersker, skriver om de mange muligheder, som opstår i kølvandet på digitaliseringen og den nye teknologis indtog i sundhedsvæsenet. Jeg har med et internationalt perspektiv skrevet lidt på side 38-41 om hvad der sker, når den virtutelle virkelighed rykker ind på hospitalerne og sundheds-uddannelserne.

TÆNK Penge: Kvinder er bedre til at investere end mænd

Vidste du, at alle undersøgelser viser, at kvinder er bedre investorer end mænd?
Og flere og flere kvinder har faktisk øje for, at aktier kan give dem en solid opsparing.
“Mænd har en tendens til revolverinvestering. Kvinder er tålmodige og har is i maven. De tænker langsigtet, vælger flere stabile aktier – og spreder sig over flere aktier end mænd,” forklarer Linnéa Schmidt – administrator af det svenske Facebook-investerings-netværk for kvinder, Economista, og den danske pendant Moneypenny.

Propatienter: Behandlinger for sclerose i en helt ny klasse

To nye produkter til behandling af multipel sclerose (MS), som begge tilhører en helt ny generation af immunterapi, er på trapperne og forventes godkendt til brug i behandlingen af danske patienter inden for få måneder. Begge produkter er bemærkelsesværdige og lovende på hver deres måde – men ingen af dem er mirakelmidler.

Læs artiklen på Propatienter.

 

Onkologisk Tidsskrift: Meget syge patienter får dræn og kan blive hjemme

Et stigende antal meget syge østjyske patienter, der lider af tilbagevendende væske mellem lungehinderne (pleuravæske) eller væske i bughulen (malign ascites) får ved et mindre operativt indgreb anlagt et permanent dræn. Patienten kan på den måde blive dræneret for væsken derhjemme og undgår turene til hospitalet.

Læs hele artiklen i Onkologisk Tidsskrift

Medicinske Tidsskrifter: Svært overvægtige får ikke tilstrækkelig behandling

Et nyt amerikansk studie konkluderer, at der fortsat er adskillige barrierer for, at svært overvægtige modtager effektiv behandling – også selv om svær overvægt i stigende grad bliver anerkendt som en sygdom. Det samme gælder i Danmark, hvor det fortsat er en udbredt opfattelse, at overvægt altid skyldes for meget mad og for lidt motion.

Læs hele artiklen på Medicinske Tidsskrifter.dk

Obamacare set fra maskinrummet – Magasinet Forkant, nr. 3 – 2017

De amerikanske sygeplejersker jublede, da ‘Obamacare’ blev vedtaget i 2010. For dem varslede loven den største revolution i faget i 50 år. Men hvordan ser det ud i dag syv år efter?

Læs,i magasinet FORKANT, interviewet med Mary Wakefield, uddannet sygeplejerske og medansvarlig for reformen i Obamas tidligere administration.

24.000 danskere i risiko for at dø af uopdaget arvelig sygdom

Omkring 4.000 danskere har fået konstateret et stærkt forhøjet kolesterolindhold i blodet som følge af en arvelig defekt – en genetisk sygdom. Sygdommen kaldes arveligt forhøjet kolesterolindhold i blodet eller familiær hyperkolesterolæmi (FH). Men det vurderes at langt flere har sygdommen uden selv at være klar over det. Læs artiklen på Propatienter.dk